ULEIURI OBTINUTE PRIN PRESARE LA RECE

Evaluare utilizator:  / 1
Slab Foarte bun 

ULEIURI OBTINUTE PRIN PRESARE LA RECE

BENEFICII PENTRU SANATATE

 

 

Uleiurile obtinute prin presare la rece sunt uleiuri nerafinate chimic care sunt obținute prin presarea mecanică a semințelor. 

Aceste uleiuri sunt bogate în acizi grași polinesaturaţi, în vitamine, minerale şi antioxidanți, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.

            BENEFICII:

- previne îmbătrânirea precoce;

- obține scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular;

- poate preveni apariția depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipației, a litiazei renale sau biliare.

 De asemenea, dacă sunt consumate în mod echilibrat, aceste uleiuri au un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi sunt foarte utile pentru menținerea echilibrului hormonal. Aceste efecte benefice ale uleiurilor obtinute prin presare la rece nu pot apărea în cazul uleiurilor rafinate, deoarece în acest caz, extracția din semințe se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de altă parte se folosesc multe substanțe chimice pentru rafinarea și stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului.

 

 

Topul celor mai sănătoase uleiuri:

ULEIUL DE AVOCADO

Este renumit pentru proprietăţile sale anti-îmbătrânire a pielii. Are un conţinut ridicat de potasiu şi antioxidanţi, dar şi de acid linoic, ingredient care ajută la reglarea glandelor sebacee.

 

Este o sursă bogată de vitamina A şi D. Se absoarbe foarte uşor de piele şi hidratează în profunzime, ceea ce îl face perfect pentru tenul matur. Are proprietăţi emoliente şi regenerante, de aceea calmează senzaţia de mâncărime sau uscăciune, pentru pielea deshidratată. Mai mult, uleiul de avocado atenuează petele produse de vârstă sau de expunerea la soare şi cicatricile.

Potrivit unor studii, uleiu de avocado măreşte în mod seminificativ producţia de colagen din piele, ceea ce îl face un foarte bun aliat în lupta cu ridurile. Pentru proprietăţile sale emoliente, antibacteriene, cicatrizante, hidratante şi antirid, uleiul de avocado este utilizat în industria cosmetică pentru îngrijirea pielii, a părului, a unghiilor şi a buzelor. 

 

Rol vindecător
Proprietăţile curative ale uleiului de avocado au fost dovedite prin vindecarea diferitelor afecţiuni ale pielii, cum ar fi semnele provocate de acnee. Acesta vitaminizează pielea şi o cicatrizează. Masează cu ulei de avocado pielea curată, lasă-l 10 – 20 de minute să pătrundă bine în piele şi clăteşte apoi cu apă călduţă din belşug.

Hidratare eficientă
Uleiul de avocado este renumit pentru puterea lui de hidratare.

Se aplică pe pielea încă udă, după baie. Este bogat în vitaminele A, B, D, E, K, fier, zinc şi magneziu. Desemenea, conţine acizii graşi nesaturaţi care restabilesc funcţia de "barieră" a epidermei. 

 

Ingredient de bază în creme
Dacă vreţi să vă îmbogăţiţi crema, puteţi adăuga ulei de avocado (aproximativ 10 picături de ulei în 10 grame de cremă). Astfel, crema voastră se va transforma într-o cremă antiaging eficientă.

 

Ulei anticelulitic
Eleiul de avocado este perfect şi pentru masajul anticelulitic. De asemenea, se poate combina şi cu alte uleiuri esenţiale. Se masează puternic, mai ales în zonele unde există celulita.

 

Hrăneşte pielea scalpului
Se adugă 7-10 ml de ulei de avocado la 100 ml de şampon şi se masează bine pielea scalpului. De asemenea, este foarte bun şi pentru părul fragil. Îţi poţi unge părul cu ulei seara, înainte de culcare. Dimineaţa te speli normal, părul tău va străluci de sănătate.

Sursa:

http://www.eva.ro/frumusete/cosmetica/uleiul-de-avocado-are-grija-de-pielea-ta-5-idei-sa-l-folosesti-articol-46371.html

 

 

Uleiul de semințe de cânepă. 

Indicaţii terapeutice

 

1. Colesterol mărit. Acizii graşi esenţiali din uleiul din seminţe de cânepă menţin colesterolul scăzut, prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, neavând timp să se depună pe pereţii arterelor.

 

2. Diabet. Pentru diabetici, indexul glicemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt şi ele pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune pentru diabetici.

 

3. Dermatite atopice. S-a descoperit că psoriazisul apare pe fondul unei deficienţe de omega 6 în organism. De aceea, în timpul tratamentului se recomandă ca adjuvant folosirea în alimentaţie a uleiului din seminţe de cânepă. De asemenea, acizii graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii.

 

4. Sistem imunitar şi convalescenţă. S-a descoperit că acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi mărind capacitatea de recuperare a organismului.

 

5. Menţinerea sănătăţii sistemului nervos. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (cel care izolează celulele nervoase). Se recomandă şi pentru cei care suferă deja de procesul de demielinizare, cum ar fi bolnavii de scleroză multiplă.

 

6. Menţinerea frumuseţii picioarelor. Un raport optim de 3:1 între acizii graşi omega 6 şi omega 3 menţine şi cele mai fine vase de sânge curate şi astfel circulaţia periferică nu va fi îngreunată, înlăturând simptomul de „picioare grele” atât de obişnuit la sfârşitul unei zile de muncă.

 

7. Dieta vegetariană. Cei care au eliminat carnea din alimentaţia lor au nevoie de un aport de calitate în ce priveşte grăsimile nesaturate.

Sursa: http://www.revistafelicia.ro/articol_1012808/miracol_necunoscut_uleiul_de_semine_de_canepa__7_indicaii_terapeutice_preioase.html

 

Uleiul de migdale dulci, secretul frumusetii Cleopatrei

Uleiul de migdale dulci este folosit in cosmetica inca de pe vremea frumoasei egiptence Cleopatra. Astazi, este unul dintre cele mai populare uleiuri vegetale, emolient natural recomandat pentru orice tip de piele.

Acest ulei miraculos este perfect si pentru tratarea cearcanelor sau hidratarea buzelor.

Continutul ridicat de acizi linoleici si oleici fac uleiul de migdale dulci extrem de valoros in ingrijirea pielii. Atunci cand este continut in formulele cremelor de ingrijire a pielii sau este masat pe corp poate avea efecte precum imbunatatirea circulatiei limfei gratie masajului usor necesar pentru a fi absorbit in piele, redarea stralucirii pielii, emolierea intensa si profunda a pielii, scaderea iritatiilor si a inflamatiilor prezente pe piele, prevenirea vergeturilor, incetinirea procesului de imbatranire a tegumenului, netezirea ridurilor.

Trebuie sa fiti atente cu cantitatea de ulei de migdale pe care o aplicati pe ten. Ganditi-va ca el se va intinde si astfel turnati foarte putin in palma, intindeti-l pe piele si apoi, daca mai este nevoie, repetati aplicarea.

ULEI DE MIGDALE DULCI PENTRU PAR

Uleiul de migdale poate fi folosit si pentru hidratarea si revigorarea parului facandu-l mai stralucitor, mai rezistend si prevenind caderea acestuia. Este suficient sa puneti cateva picaturi pe varful degetelor si sa va masati scalpul iar firul de par se va intari si va deveni mai puternic. Ajuta de asemenea la eliminarea matretii.

ALTE INTREBUINTARI

Uleiul de migdale dulci poate fi folosit si intern pe post de laxativ usor si noniritant, in calmarea tusei, pentru calmarea intoxicatiilor digestive, sarcina si alaptare, demineralizare, litiaza urinara, imunitate scazuta, convalescenta. Poate de asemenea ajuta la stimularea vederii si imbunatatirea memoriei.
Sursa: http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~frumusete/16699/uleiul-de-migdale-dulci-secretul-frumusetii-cleopatrei/pagina-2.html

ULEI DE NUCA DE COCOS

Beneficiile uleiului esential de nuca de cocos includ urmatoarele:

Ingrijirea parului: uleiul de nuca de cocos este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru ingrijirea parului. El ajuta la cresterea sanatoasa a parului, oferindu-i stralucire. Masajul regulat al scalpului cu ulei de nuca de cocos asigura lipsa de matretii, paduchilor si ouale acestora, si o buan hidratare a pielii. Ulei este intens utilizat in subcontinentul Indian pentru ingrijirea parului. Este un balsam excelent si ajuta la cresterea parului. Acesta prevede, de asemenea, proteine esentiale necesare pentru hranirea parului deteriorat. Prin urmare, este folosit ca ulei de ingrijire a parului si utilizat in productia diverselor balsamuri, creme si sampoane anti-matreata. Uleiul de nuca de cocos este in mod normal aplicat local.

 

Inlaturarea stresului: uleiul de nuca de cocos este foarte linistitor si prin urmare, ajuta la eliminarea stresului. Aplicarea uleiului sub forma de masaj la cap ajuta la eliminarea oboselii.

Ingrijirea pielii: uleiul de nuca de cocos este excelent pentru masarea pielii, de asemenea. Acesta actioneaza ca o crema hidratanta eficace pe toate tipurile de piele, inclusiv pielea uscata. Uleiul de cocos este comparabil cu uleiul mineral, insa spre deosebire de acesta, nu exista nici o sansa de a suferi de efecte secundare negative asupra pielii. Uleiul de nuca de cocos este o solutie sigura pentru a preveni uscarea si exfolierea pielii, intarzierea aparitiei ridurilor si ii ofera fermitate. Este folosit cu succes si in diferite probleme ale pielii inclusiv psoriazis, dermatita, eczeme si alte infectii. Prin urmare, ulei de cocos formeaza ingredientul de baza in diverse produse de ingrijire a corpului, cum ar fi sapunuri, lotiuni, creme, etc.

Imbatranirea prematura: ulei de nuca de cocos ajuta la prevenirea imbatranirii premature si a bolilor degenerative, datorita proprietatilor sale antioxidante.

 

Bolile de inima: exista o conceptie gresita raspandita printre multi oameni care zice ca uleiul de nuca de cocos nu este bun pentru inima. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesta contine o cantitate mare de grasimi saturate. Cu toate acestea, uleiul de cocos este benefic pentru inima, deoarece contine aproximativ 50% acid lauric, care ajuta la prevenirea diferitelor probleme cardiace, inclusiv nivelurile de colesterol si hipertensiune arteriala. Grasimile saturate prezente in uleiul de nuca de cocos nu sunt daunatoare cum se intampla in cazul altor uleiuri. Acesta nu conduce la cresterea nivelului de LDL. De asemenea, reduce incidenta ranilor in artere si, prin urmare, ajuta la prevenirea aterosclerozei.

Pierderea in greutate: uleiul de nuca de cocos este foarte util in reducerea greutatii. Acesta contine acizi grasi cu lanturi mijlocii si lungi, care ajuta la eliminarea greutatii in exces. De asemenea, este usor de digerat si ajuta la o functionare sanatoasa a sistemelor de tiroida si enzime. Mai mult, acesta creste metabolismul organismului prin eliminarea stresului, astfel arzand mai multa energie si ajutand persoanele obeze si supraponderalii sa reduca greutatea corporala. De aceea persoanele care locuiesc in zonele tropicale de coasta, si care consuma ulei de nuca de cocos zi de zi ca ulei de gatit, nu sunt in mod normal grasi, obezi sau supraponderali.

Pancreatita: uleiul de nuca de cocos este de asemenea considerat a fi util in tratarea pancreatitei.

Digestia: este indicat folosirea uleiului de nuca de cocos ca ulei de gatit. Acesta ajuta la imbunatatirea sistemului digestiv si astfel previne diverse probleme ale stomacului si digestiei, inclusiv sindromul de colon iritabil. Grasimile saturate prezente in uleiul de cocos au proprietati anti microbiene si ajuta in lupta impotriva diverselor bacterii, ciuperci, paraziti, etc., care provoaca indigestie. Uleiul de asemenea, ajuta la absorbtia altor elemente nutritive, precum vitamine, minerale si aminoacizi.

Imunitate: uleiul de nuca de cocos este amicul sistemului imunitar. Acesta intareste sistemul imunitar, deoarece contine lipide antimicrobiene, acid lauric, acid capric si acid caprilic, care au proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale. Organismul uman transforma acidul lauric in monolaurin care lupta impotriva virusurilor si bacteriilor care cauzeaza boli, cum ar fi herpesul, gripa, citomegalovirus, si chiar HIV.

 

Vindecarea: atunci cand este aplicat pe o infectie, uleiul de cocos formeaza un strat chimic care protejeaza partea infectata a corpului de praful extern, aer, ciuperci, bacterii si virusi. Ulei de nuca de cocos este cel mai eficient pentru vanatai, deoarece grabeste procesul de vindecare prin repararea tesuturilor afectate.

Infectii: ulei de nuca de cocos este foarte eficient impotriva o varietate de infectii datorita proprietatilor sale antifungice, antivirale, antibacteriene si. Potrivit Centrul de Cercetare de nuca de cocos, ulei de nuca de cocos ucide virusurile care provoaca gripa, pojar, hepatita, herpes, SARS, etc, de asemenea, ucide bacteriile care provoaca ulceratii, infectii ale gatului, infectii ale tractului urinar, pneumonie, si gonoree, etc ulei de nuca de cocos este de asemenea, eficiente pe ciuperci si drojdie de bere, care cauzeaza candidoza, pecingine, atlet pe picior, afte, scutec eruptii cutanate, etc

Ficat: prezenta trigliceridelor cu lant mediu si acizilor grasi ajuta la prevenirea bolilor de ficat, deoarece substantele sunt usor transformate in energie atunci cand ajung in ficat, reducand astfel sarcina de lucru asupra ficatului si preveni, de asemenea, acumularea de grasime.

Rinichi: uleiul de nuca de cocos ajuta la dizolvarea pietre la rinichi, prevenirea bolilor de rinichi si vezica biliara.

Diabetul: uleiul de nuca de cocos ajuta la controlul zaharului din sange, si imbunatateste secretia de insulina. De asemenea, ajuta la utilizarea eficienta a glucozei din sange, astfel prevenind si tratand diabetul.

Sistemul osos: asa cum am mentionat mai devreme, ulei de nuca de cocos imbunatateste capacitatea organismului de a absorbi minerale importante. Acestea includ calciul si magneziul, care sunt necesare pentru dezvoltarea oaselor. Astfel, uleiul de nuca de cocos este foarte util femeilor care sunt predispuse la osteoporoza.

Ingrijire dentara: calciul este un element important prezent in dinti. Deoarece uleiul de cocos faciliteaza absorbtia calciului de catre organism, ajuta in obtinerea unor dinti puternici. Ulei de cocos opreste, de asemenea, si aparitia cariilor dentare.

HIV si cancer: se crede ca uleiul de nuca de cocos joaca un rol esential in reducerea sensibilitatii virale a bolnavilor de HIV si cancer. Cercetari preliminare au aratat indicatii ale efectului uleiului de nuca de cocos in reducerea incarcaturii virale la pacientii cu HIV.

In cele din urma, uleiul de nuca de cocos este adesea preferat de catre sportivi, culturisti si persoanele care tin o dieta. De ce? Ei bine, uleiul de nuca de cocos contine calorii mai mici decat alte uleiuri, continutul de grasimi este usor transformat in energie si nu duce la acumularea grasimilor in inima si artere, ajutand la stimularea energiei si rezistentei, si imbunatatind performantele sportivilor.

Sursa:

http://www.supereva.ro/info.asp?id=2409

 

ULEIUL DE NUCA

Uleiul de nuca ofera multiple beneficii sanatatii. Iata doar cateva dintre acestea: 

Circulatia sangelui - Uleiul de nuca este bogat in grasimi mononesaturate cum ar fi acizii grasi omega-9, ce sustine elasticitatea arterelor si implicit ajuta la imbunatatirea fluxului de sange din organism, reducand sansele de rigidizare a arterelor. 

Reduce riscul aparitiei bolilor cardiace - Uleiul de nuca este benefic pentru sanatatea inimii in special datorita nivelului extrem de ridicat de acid alfa-linoleic care este un tip de acid gras omega-3. 

Acidul alfa-linoleic este transformat in acid eicosapentaenoic si acid docosahexaenoic. In urma unui studiu s-a demonstrat ca la persoanele care au consumat zilnic ulei de nuca, a avut loc o imbunatatire semnificativa a sanatatii vaselor de sange, fapt ce stimuleaza o functionare adecvata a inimii si reduce riscul de boli cardiace. 

Ameliorarea inflamatiei - Uleiul de nuca este o sursa buna de grasimi polinesaturate, cum ar fi omega-3 si omega-6, care sunt extrem de utile pentru reducerea inflamatiei care apare in cazul unor boli, cum ar fi artrita. 

Reglarea nivelurilor hormonale - Nucile sunt o sursa extrem de bogata de fitonutrienti. Acestea contin minerale precum seleniu, magneziu, fier, calciu, fosfor si zinc. Toate aceste substante ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor din organism. 

Frumusetea pielii - Uleiul de nuca este o sursa buna de vitamina B (contine vitaminele B1, B2, B3) dar si vitamina E si niacina. Toate aceste vitamine contribuie la infrumusetarea si mentinerea sanatatii pielii. 

Unii dintre fitonutrienti precum si acizii grasi din compozitia uleiului de nuca fac pielea mai elastica si ii imbunatatesc textura. 

Eczeme - O lingurita de ulei de nuca pe zi ajuta la vindecarea eczemelor si eruptiilor pielii. 

Beneficii antiimbatranire (antiaging) - Uleiul de nuca este bogat in antioxidanti care ajuta la reducerea efectelor radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor, prevenind procesul imbatranirii.

Sursa:

 http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/uleiul-de-nuca-beneficii-pentru-sanatate_9898

Uleiul de floarea-soarelui, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea-soarelui este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate şi de vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea-soarelui, presat la rece, este util în alimentaţia celor cu ateroscleroză şi cu hipertensiune.

Uleiul de măsline, atât de bogat în acizi graşi nesaturaţi, în numeroase substanţe antioxidante şi în săruri minerale, este foarte gustos şi eficient în tratamentul unei game largi de afecţiuni, de la colici hepatice, gută, reumatism, hemoroizi şi până la combaterea cancerului. De asemenea, consumul frecvent de ulei de măsline presat la rece are puterea să protejeze inima, colonul, să ţină în frâu hipertensiunea arterială şi, nu în ultimul rând, ajută la evacuarea calculilor biliari. Dieta mediteraneană are succes pentru că foloseşte măslinele şi uleiul obţinut prin presarea acestora la rece, alimente valoroase pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Uleiul de susan conţine, ca şi celelalte sortimente de uleiuri, vitamina E, acizi graşi esenţiali, dar şi lecitină şi minerale, pentru a enumera doar câteva dintre elementele componente cu o mare putere terapeutică. După exemplul orientalilor care folosesc frecvent acest ulei în preparatele gastronomice, această grăsime a fost importată şi de alte ţări. Nu de multă vreme, preţioasa grăsime a fost introdusă şi în gastronomia românească pentru savoarea sa, iar nutriţioniştii care o recomandă la asezonarea salatelor asortate au în vedere efectele sale terapeutice în prevenirea bolilor degenerative (artrita, ateroscleroza şi Alzheimer) şi în creşterea imunităţii.

Uleiul extras din sâmburi de strugure s-a dovedit valoros pentru industria alimentară, apoi s-au descoperit extraordinarele lui proprietăţi terapeutice care acţionează ca un puternic stimulent imunitar. De aceea specialiştii recomandă un consum zilnic de minimum 20 de grame. Acest remediu obţinut din sâmburi prin presare la rece conţine cantităţi importante de vitamine E şi F, de minerale precum zincul, cuprul, seleniul şi de procianidine, o substanţă care are proprietăţi antiîmbătrânire, fiind de 50 de ori mai puternică decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternică decât vitamina C.

Când este folosit în dieta zilnică, adăugat în salatele de crudităţi, uleiul din sâmburi de strugure presat la rece previne apariţia bolilor vasculare, cum ar fi ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Specialiştii spun că aceste atuuri se datorează grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, dar şi unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.

Specialiştii precizează că acest ulei trebuie consumat zilnic, pentru a preveni apariţia tulburărilor circulatorii, cum ar fi temuta hipertensiune arterială şi tensiunea arterială oscilantă. Un astfel de regim alimentar, cu o porţie zilnică de două linguri de ulei din acest sortiment, trebuie urmat în special de persoanele care consumă frecvent multă carne sau grăsimi rele cum ar fi uleiurile rafinate, margarinele şi alimentele prăjite.

S-a constatat că în zonele unde se consumă acest ulei (în Franţa şi Italia), bolile cardiovasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. Locuitorii din aceste ţări nu au probleme nici cu sistemul nervos, iar substanţele antioxidante din sâmburii de strugure sunt eficiente, deoarece opresc procesele degenerative ce afectează creierul la vârstnici. Studiile pe această temă demonstrează că dieta cu acest ulei este un antidot promiţător împotriva bolii Alzheimer.


O altă virtute a acestui sortiment de ulei este aceea că îmbunătăţeşte vederea, astfel că vasele de sânge din ochi să funcţioneze mai eficient. Cura cu acest ulei se recomandă persoanelor cu tulburări de vedere datorate vârstei sau din cauza unor probleme circulatorii.

Sursa:

http://www.clicksanatate.ro/Topul-celor-mai-sanatoase-uleiuri_0_3491.html